Terug naar overzicht

Voorlichtingscampagne verkoudheid bij kinderen

Wist je dat kinderen het vaakst bij de huisarts komen voor verkoudheidsklachten? Verkoudheid komt vaak voor en ouders maken zich hier geregeld zorgen over, vooral bij jonge kinderen. Gelukkig is er in de meeste gevallen niets ernstigs aan de hand, en kunnen ouders en hun kinderen gerustgesteld naar huis.

Rijnmond Dokters vroeg in 2023 Datacoalitie Rijnmond de cijfers rond verkoudheidsklachten bij kinderen te analyseren. Hieruit werd bevestigd dat verkoudheidsklachten de voornaamste reden zijn voor een huisartsenbezoek, met name voor kinderen in de leeftijd van nul tot zes jaar. Zo ontstond het idee om een voorlichtingscampagne te ontwikkelen met als doel: ouders voorlichten over welke klachten normaal zijn bij een verkoudheid, wat ouders thuis zelf kunnen doen om klachten te verlichten en wanneer ze contact moeten opnemen met de huisarts.

Om de campagne vorm te geven, werkten Rijnmond Dokters en Datacoalitie Rijnmond samen met CJG-Rijnmond en GGD Rotterdam-Rijnmond. Het idee om de krachten te bundelen bestond al langer, en deze voorlichtingscampagne bood de perfecte gelegenheid om concreet met elkaar aan de slag te gaan. Dit leidde tot een goed uitgedachte voorlichtingscampagne met onder meer voorlichtingsbijeenkomsten voor (toekomstige) ouders, online tips en informatie, flyers en informatie in wachtkamers van huisartsen. Ook zijn via een gerichte mailing meer dan 60.000 ouders bereikt met een nieuwsbrief.

De campagne krijgt dit najaar, als het aantal kinderen met verkoudheid weer toeneemt, een vervolg waarbij we ouders helpen goed geïnformeerd het verkoudheidsseizoen door te komen.

Meer informatie over de campagne: Emma Schoep, e.schoep@samergo.nl

Volgend bericht