Terug naar overzicht

Inzicht per wijk met de nieuwe Wijkscan

Hoe ervaren 65-plus’ers in Barendrecht hun gezondheid? En in het centrum van Rotterdam? Komen gevoelens van eenzaamheid in Delfshaven vaker voor dan gemiddeld in Rijnmond? En hoeveel mensen kampen met overgewicht in Kralingen-Crooswijk? De nieuwe Wijkscan van Datacoalitie Rijnmond heeft de antwoorden! 

De Wijkscan voorziet huisartsen, wijkcoördinatoren, beleidsmakers en anderen van inzichten die kunnen bijdragen aan de verbetering van de zorg. Data-scientist Tim Eeftink, die de Wijkscan met collega Tania Keijzer samenstelde, legt uit: “In de Wijkscan maken we openbare data over de wijken in de regio Rijnmond begrijpelijk en toegankelijk. We combineren demografische gegevens, informatie over 65-plussers, GGZ-problematiek en preventiethema’s zoals gezond bewegen en rookgedrag.” Voor elk onderwerp staat aangegeven hoe de cijfers van de wijk zich verhouden tot de gemiddelden in de regio Rijnmond. 

Betere keuzes

Keijzer voegt toe: “Met de Wijkscan kan men snel en eenvoudig zien hoe een wijk presteert ten opzichte van andere wijken of het gemiddelde in de regio Rijnmond. In gesprek met de wijkcoördinatoren bleek er behoefte om de data overzichtelijk te presenteren. Zij kunnen nu deze data gebruiken voor hun wijkanalyse en daar wijkplannen op maken. Uiteraard kunnen ook andere zorgprofessionals en beleidsmakers het dashboard gebruiken. 

In de komende maanden gaan wijkcoördinatoren van Rijnmond Dokters in de praktijk ervaring opdoen met het gebruik en de inzet van de wijk Wijkscan. Op basis daarvan vindt de doorontwikkeling van de Wijkscan plaats.  


Meer informatie? Neem dan gerust contact met ons op.

Volgend bericht