Terug naar overzicht

Help de gezondheid in de regio Rijnmond in beeld te krijgen

Wetenschappelijk onderzoek en datagedreven werken zijn cruciaal voor verbeteringen in de zorg. Hierom vragen Rijnmond Dokters en de afdeling Huisartsgeneeskunde van het Erasmus MC huisartsen in de regio Rijnmond om zich aan te sluiten bij de Rijnmond Gezond database.

Rijnmond Gezond richt zich op het verbeteren van de gezondheidszorg in de regio. Dit is hard nodig, omdat de bevolking van Rijnmond minder goed scoort op gezondheidsgebied in vergelijking met andere regio’s in Nederland. Vooral in gebieden met een lagere sociaaleconomische status zijn de gezondheidsachterstanden groot. Wetenschappelijk onderzoek met gepseudonimiseerde data uit de huisartsendossiers helpt om deze achterstanden aan te pakken. Zo doen we bijvoorbeeld onderzoek naar de rol van luchtverontreiniging bij het optreden van klachten van astma, of hoe vaak kinderen zich met klachten van overgewicht melden bij de huisarts. Ook geven de data inzicht in de top 10 van aandoeningen en klachten waarvoor patiënten per wijk het vaakst naar de huisarts gaan.

In de database van Rijnmond Gezond zijn al de gepseudonimiseerde gegevens van ruim 500.000 patiënten opgenomen.

Bent u huisarts in de regio Rijnmond? Sluit u dan aan bij de database en help ons de zorg te verbeteren. Deelname kost een praktijk nauwelijks extra tijd. De Rijnmond Gezond database is gerealiseerd in nauwe samenwerking met de afdeling Medische Informatica van het Erasmus MC, die veel ervaring hebben met de IPCI database.  IPCI services verzorgt de data extractie vanuit uw praktijk.

Wilt u de regio Rijnmond verder helpen en aansluiten bij de database? Of heeft u nog vragen? Neem dan contact op met rijnmondgezond@erasmusmc.nl of kijk op de website van Rijnmond Gezond voor antwoorden op veelgestelde vragen.

Volgend bericht