Terug naar overzicht

ADHD in de huisartsenpraktijk

De vakgroep GGZ van Rijnmond Dokters krijgt signalen dat er mogelijk meer mensen met klachten die gerelateerd kunnen zijn aan ADHD de huisarts bezoeken. Omdat de perceptie leeft dat deze groep in de huisartsenzorg toeneemt is de Datacoalitie Rijnmond gevraagd dit te onderzoeken.

Het onderzoek bestond uit een literatuurstudie van eerder onderzoek en een analyse van data vanuit de Rijnmond Gezond-data. De centrale vraag was: ‘klopt de ervaren trend dat er meer mensen naar de huisarts gaan met ADHD gerelateerde klachten?’. Dit leidde tot enkele interessante inzichten, met als antwoord op de vraag: het aantal consulten bij de huisarts neemt inderdaad toe.

Trendgrafiek 2017-2023; aantal consulten per 10.000 patiënten.

Bij de jeugd (0-18 jaar) in de regio Rijnmond is er sinds 2017 een toename te zien van ongeveer 30% in het aantal geregistreerde consulten rond ADHD bij de huisarts. Het totale aantal geregistreerde patiënten is relatief stabiel is gebleven. ADHD komt, gebaseerd op het aantal consulten nog altijd vaker voor bij jongens, maar de verhouding wordt gelijker naarmate de patiënten ouder zijn. Ook komt uit de studie dat het aantal consulten per wijk sterk verschilt en samenhangt met SES en de aanwezigheid van een POH Jeugd in de huisartsenpraktijk. 

De analyse van Datacoalitie Rijnmond is inmiddels besproken in de vakgroep GGZ. De waargenomen trend is nu cijfermatig onderbouwd, waardoor de vakgroep dit goed gefundeerd onder de aandacht kan brengen bij onder meer gemeenten, GGZ-instellingen en zorgverzekeraars.

Volgend bericht